Enterprise Plaza at 1100 Louisiana

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Enterprise Plaza at 1100 Louisiana

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Enterprise Plaza at 1100 Louisiana

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Enterprise Plaza at 1100 Louisiana

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Enterprise Plaza at 1100 Louisiana

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Enterprise Plaza at 1100 Louisiana

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Enterprise Plaza at 1100 Louisiana

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Enterprise Plaza at 1100 Louisiana

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Enterprise Plaza at 1100 Louisiana

Sustainability Statistics

LEED Gold Certified

Planting

  • Seven trees were planted.
  • Native plant types were used, including fig ivy, bicolor iris, and Asian jasmine.  
  • The project avoids annual planting.
  • Due to the existing steel structure, the ground could not be permeated for necessary soil depth. Trees are planted in giant planter boxes and camouflaged with topiary structures to add more greenery to the site.

Carbon, Energy + Air

  • A water feature was introduced to reduce temperatures.
  • The planting strategy reduces temperatures in urban areas.
  • During construction, pollutants were controlled and retained.

Economics

  • There was an increase in the property value due to project installation. The project creates a visual and physical amenity for the building.

Social

  • The project provides optimal site accessibility, safety, and wayfinding.
  • The project provides benefits beyond its footprint, acting as an outdoor destination which is frequented by those working in downtown.

Enterprise Plaza at 1100 Louisiana

Faced with an open plaza that lacked amenities, The Office of James Burnett was challenged by the client to create an active plaza that provides a new entry for the 1980's building. The Plaza welcomes visitors and tenants through the creation of an outdoor gathering space with canopy shade trees, cooling water features, comfortable furniture, and fascinating planting. Because the plaza is located above an existing parking structure, the design also faced significant technical challenges.

A large elliptical fountain basin defines both the primary function space and the main pedestrian path to the entry. The fountain features a series of overflowing basins, concentric rings of bubblers, and a focal with a choreographed display of jets shooting up to 20' in the air. Custom-designed planting structures accommodate mature oak trees, provide seating, and conceal LED accent lighting. Movable furniture at the Plaza provides additional flexibility as the needs of site users change throughout the day.

Location: Houston, TX

Team: Gensler, WET Design

Awards:
ASLA Texas Chapter Merit Award, Texas Construction Best Landscape/Urban Design