Sustainability Statistics

Hughes Landing

Hughes Landing, a 66-acre dynamic mixed-use waterfront development, is a pedestrian-oriented place, focused on a lifestyle concept of “live, work, play and stay.” From restaurants, shops, hotels, office buildings, a dog park and performance pavilion, to kayak rentals, boardwalks, trails, botanical gardens, eagle nest preserve and much more, this urban village truly has something for everyone. The thriving community is located on the east side of Lake Woodlands.

Hughes Landing was designed to create a truly useful space and multi-faceted benefits for all citizens. The pedestrian realm has been broken down into several zones, including the amenity zone, sidewalk, and café zone. The amenity zone includes appropriately scaled roadway and pedestrian lighting, street trees and perennial planting, benches, trash receptacles and decorative paving. The sidewalk zone provides a clearly defined accessible path, and the café zone provides a buffer zone from the sidewalk where outdoor dining and retail spill out into the walkway, activating the streets. This pedestrian-oriented street, also known as “the mews,” leads directly to the public waterfront park.

The primary green space is an 11,500-SF event lawn that can seat 1,000 people for festivals or other occasions. A pavilion sits on a 2,500-SF plaza and accommodates events and community gatherings both large and small. The boardwalk was designed to follow around the lake and includes benches, public viewpoints, and connectivity to the Woodlands trail system.

OJB and the design team incorporated many sustainable principles, mitigating various environmental hurdles and building to LEED-certified standards. Nine acres of forested area were saved and maintained on-site, while an additional 950 trees were planted to provide shade and a sense of establishment. A rain garden was also designed and implemented to help slow the flow of stormwater.

PROJECT INFORMATION
Location: The Woodlands, TX
Team:
Awards: ICSC U.S. Design and Development Awards: Sustainable Gold Award
Photography Credit: Ted Washington, Scott Blons

Hughes Landing

Close DetailsMore Details

Hughes Landing

Close DetailsMore Details

Hughes Landing

Close DetailsMore Details

Hughes Landing

Close DetailsMore Details

Hughes Landing

Close DetailsMore Details

Hughes Landing

Close DetailsMore Details

Hughes Landing

Close DetailsMore Details

Hughes Landing

Hughes Landing

Hughes Landing, a 66-acre dynamic mixed-use waterfront development, is a pedestrian-oriented place, focused on a lifestyle concept of “live, work, play and stay.” From restaurants, shops, hotels, office buildings, a dog park and performance pavilion, to kayak rentals, boardwalks, trails, botanical gardens, eagle nest preserve and much more, this urban village truly has something for everyone. The thriving community is located on the east side of Lake Woodlands.

Hughes Landing was designed to create a truly useful space and multi-faceted benefits for all citizens. The pedestrian realm has been broken down into several zones, including the amenity zone, sidewalk, and café zone. The amenity zone includes appropriately scaled roadway and pedestrian lighting, street trees and perennial planting, benches, trash receptacles and decorative paving. The sidewalk zone provides a clearly defined accessible path, and the café zone provides a buffer zone from the sidewalk where outdoor dining and retail spill out into the walkway, activating the streets. This pedestrian-oriented street, also known as “the mews,” leads directly to the public waterfront park.

The primary green space is an 11,500-SF event lawn that can seat 1,000 people for festivals or other occasions. A pavilion sits on a 2,500-SF plaza and accommodates events and community gatherings both large and small. The boardwalk was designed to follow around the lake and includes benches, public viewpoints, and connectivity to the Woodlands trail system.

OJB and the design team incorporated many sustainable principles, mitigating various environmental hurdles and building to LEED-certified standards. Nine acres of forested area were saved and maintained on-site, while an additional 950 trees were planted to provide shade and a sense of establishment. A rain garden was also designed and implemented to help slow the flow of stormwater.

PROJECT INFORMATION
Location: The Woodlands, TX
Team:
Awards: ICSC U.S. Design and Development Awards: Sustainable Gold Award
Photography Credit: Ted Washington, Scott Blons