UNT College of Visual Arts & Design

Close DetailsMore Details

UNT College of Visual Arts & Design

Close DetailsMore Details

UNT College of Visual Arts & Design

Close DetailsMore Details

UNT College of Visual Arts & Design

Close DetailsMore Details

UNT College of Visual Arts & Design

Close DetailsMore Details

UNT College of Visual Arts & Design

Close DetailsMore Details

UNT College of Visual Arts & Design

Close DetailsMore Details

UNT College of Visual Arts & Design

UNT College of Visual Arts & Design

The new College of Visual Arts & Design is an addition to the existing art building which occupies and engages a significant campus boundary and serves as a gateway to the campus. Working closely with UNT, Machado Silvetti, and Corgan, the project expands the program space for CVAD and unifies the programs in the college that are currently dispersed across seven campus buildings into one new, consolidated center. The project’s guiding principle is, “one college, one building, one landscape,” integrating all of the project’s interests in a way that ties the building to its site, to the college, and to the university. 

The new building expands to the east of the existing building, creating a courtyard which offers a central gathering place with moveable café tables and chairs and fixed benches. The courtyard also acts as the front door to the building, allowing for students to enter and then circulate out into the different departments. 

The courtyard is paved in granite cobblestones and is shaded by a grid of trees.  Around this space, covered building circulation features concrete pavers while the border between the outer circulation and inner courtyard is buffered by ornamental planting. Lawn panels help scale the space and provide relief from the paving while offering flexibility for events. The space has been designed so that the facades of the building can be used to project films, or video art.   

A cafe is located to the south along the extension of Sycamore Street, a major pedestrian axis through campus.  Here the café helps celebrate the entries into the courtyard.  To the west of the existing building, the landscape establishes the Central Pedestrian Pathway which is being redeveloped and will link through the entire campus.

Location: Denton, TX

Team: Corgan, Machado Silvetti, Pacheco Koch, Datum Gojer Engineers, Purdy McGuire

Rendering Credit: Corgan, in association with Machado Silvetti; OJB