Brockman Hall for Physics at Rice University

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Brockman Hall for Physics at Rice University

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Brockman Hall for Physics at Rice University

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Brockman Hall for Physics at Rice University

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Brockman Hall for Physics at Rice University

Sustainability Statistics

LAND

  • The historic context of the site was considered, as the project is positioned in the middle of a prestigious uniformed campus. The landscape helps unite the architecture.
  • The design protects floodplain function, lifting the building high up off the ground and allowing for a landscape amenity below.
  • 14,000 square feet of open space was offered to the campus with landscape by raising the building off the ground.  

PLANTING

  • 17 trees were planted.
  • Fertilizer and pesticides were minimized.

CARBON, ENERGY + AIR

  • The shaded canopy and fountain can cool the outdoor space by 10 – 15 degrees Fahrenheit.
  • The project uses regional materials.
  • Exposure to environmental tobacco smoke is minimized with prohibited smoking on-site.

SOCIAL

  • The project provides optimal site accessibility, safety, and wayfinding.
  • Outdoor fitness, academic classes, and educational tours take place on the landscape surrounding the pavilion.

Brockman Hall for Physics at Rice University

The Brockman Hall for Physics is an 111,000-SF facility housing classrooms, laboratory space, lecture halls, and administrative offices for the Physics Department as well as physicists from the Electrical and Computer Engineering Department at Rice University in Houston. Driven by Rice University’s belief that some of the most important moments on campus are instances of informal discussion and debate outside of the classroom, the design of the building and landscape seeks to provide a multitude of spaces for lively and inspiring conversation.

Sheltered from the sun by the building overhead, a ground-floor courtyard features a reflecting pool, raised ipe terrace, and enhanced plaza with movable furniture. OJB was also asked to redesign the “Courtyard of Science,” an interstitial space between the wings of Brown Hall to the south. A grove of honey mesquites organizes the space and intimate decomposed granite courtyards with movable furniture create a number of social spaces.

Location: Houston, TX

Team: KieranTimberlake, Arup Lighting, Walter P. Moore, Haynes Whaley Associates, Inc., CCRD Partners, Perkins+Will, JEAcoustics, Ulrich Engineers, Inc.

Awards:
SCUP / AIA-CAE Honor Award, Excellence in Architecture for a New Building; AIA Houston Design Award