Georgia Tech Dining Hall

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Georgia Tech Dining Hall

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Georgia Tech Dining Hall

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Georgia Tech Dining Hall

Sustainability Statistics

Leed Gold Certification

LAND

  • The site of the North Avenue Apartments Dining Commons is rich in history. In 1936, the first public housing project in the United States occupied this neighborhood south of Georgia Tech. The neighborhood was transformed into a new model of public housing for the 1996 summer Olympics and this site became part of the Olympic Village, hosting more than 15,000 athletes and coaches. After the Olympics, the site was converted to student housing.
  • Erosion control strategies are implemented, by the use of geotextiles for soil stabilization, plants selected for root stability, and retaining walls to divert water.

PLANTING

  • 29 trees were saved on-site.
  • 16 trees native to Georgia are planted on-site. Various species include willow oaks, bald cypresses, Princeton elm, river birches and allee elms.
  • The selection of plants took into account soil profile, avoiding annual planting and low water usage. This strategy optimizes plant health and maintenance savings.  

WATER

  • With the infrastructural need to handle stormwater, the project found an opportunity to celebrate the movement of water through the site. Water is collected from the roof of the new dining hall and then displayed as a waterfall, spilling into a detention basin that bookends the plaza. From this basin, the stormwater from the site daylights again through a planting bed, that overflows over a second cascade through a bioswale planted with cypress trees and native planting before exiting the site through the city system. By celebrating the path of water, the project slows the water down, increases infiltration on-site and provides opportunities for the water to be cleaned before entering Atlanta’s combined sewer system.
  • The green roof was installed to reduce the heat island effect, absorb stormwater and provide a green view for the dorms overlooking the roof.
  • The design reduces outdoor water usage by filtering stormwater to the appropriate vegetation.
  • 75% permeable surfaces.
  • 64.6% reduction in total irrigation water use.
  • 51% of the ground cover does not require irrigation.
  • Trees have the potential for intercepting 22,500 gallons of water which are equivalent to the water usage for 225 American residents for one day.*

SOCIAL

  • The North Ave dining hall is fundamental to the freshman experience, with approximately 7,000+ students going for food or passing through the exterior court on a daily basis.

* The tree average for water interception is 500 gallons. American’s use an average of 100 gallons of water per day (EPA’s water trivia facts)

Georgia Tech Dining Hall

This campus renovation project connects an isolated student housing complex with the main body of the Georgia Tech campus. Central to the project is an 18,000-GSF dining hall along North Avenue that creates a visual link between the diners, the street environment, and a newly created plaza. Despite 18’ of grade change and tight conditions between existing structures, the landscape design creates a significant new outdoor space for the 2,000 students that reside in the North Avenue Apartments. Sustainable practices figure prominently into the project, which include extensive green roofs, bioswales, and the artful use of stormwater.

A public plaza anchored by specimen trees activates the intersection and the entrance to the Dining Hall. A staircase with a series of terraced landings creates additional gathering spaces for students and a freestanding elevator provides an accessible route to the plaza above.

A comfortable outdoor terrace over the plaza provides a more intimate dining experience for residents. The design of the site routes stormwater over the coursed granite walls through a scupper that transforms the wall into a fountain during rain events.

Location: Atlanta, GA

Team: Make3 Architecture Planning Design, Hanbury Evans Wright Vlattas