Sustainability Statistics

Wilcrest Park

The design for Wilcrest Park focuses on creating a lively and vibrant park with connections to the adjacent bike trail and library. The intent is to make a playful, welcoming and restorative destination for West Houston while appealing to the desires of the local community.

Various spaces allow for different activities for all user groups seeking outdoor respite, adventure and activity. An 18,000 SF central lawn is the flex space of the park, both a grassy zone for a casual mid-week picnic or a space to accommodate a large concert. A winding path wraps this space and connects to the rest of the park. An event stage and food and beverage architectural feature anchor one corner of the park. A dog park offers different spaces for both small and large dogs to play on hills and in water.

The 12,000 SF children’s playground is designed to spark the imagination. A treehouse structure defines the edge of the space, pulling parents and adults into the tree canopy. Grassy berms, sandpits, large boulders, water activities, spinners, climbers and a bouncy play surface make the entire space continuously engaging. Seating terraces are scattered around the entire park, offering many opportunities to sit in a grove of trees or swing with your date while people watching.


PROJECT INFORMATION
Location: Houston, TX
Team: Natalye Appel + Associates Architects, Walter P Moore, Wylie Consulting Engineers, Minor Design

 

Wilcrest Park

Close DetailsMore Details

Wilcrest Park

Close DetailsMore Details

Wilcrest Park

Close DetailsMore Details

Wilcrest Park

Close DetailsMore Details

Wilcrest Park

Close DetailsMore Details

Wilcrest Park

Close DetailsMore Details

Wilcrest Park

Close DetailsMore Details

Wilcrest Park

Close DetailsMore Details

Wilcrest Park

Close DetailsMore Details

Wilcrest Park

Close DetailsMore Details

Wilcrest Park

Wilcrest Park

The design for Wilcrest Park focuses on creating a lively and vibrant park with connections to the adjacent bike trail and library. The intent is to make a playful, welcoming and restorative destination for West Houston while appealing to the desires of the local community.

Various spaces allow for different activities for all user groups seeking outdoor respite, adventure and activity. An 18,000 SF central lawn is the flex space of the park, both a grassy zone for a casual mid-week picnic or a space to accommodate a large concert. A winding path wraps this space and connects to the rest of the park. An event stage and food and beverage architectural feature anchor one corner of the park. A dog park offers different spaces for both small and large dogs to play on hills and in water.

The 12,000 SF children’s playground is designed to spark the imagination. A treehouse structure defines the edge of the space, pulling parents and adults into the tree canopy. Grassy berms, sandpits, large boulders, water activities, spinners, climbers and a bouncy play surface make the entire space continuously engaging. Seating terraces are scattered around the entire park, offering many opportunities to sit in a grove of trees or swing with your date while people watching.


PROJECT INFORMATION
Location: Houston, TX
Team: Natalye Appel + Associates Architects, Walter P Moore, Wylie Consulting Engineers, Minor Design