Brockman Hall for Physics at Rice University

  • Location
    Houston, TX
  • Completion Date
    2011
  • Size
    110,000 SF
  • Team
    Design Architect: KieranTimberlake, Jackson & Ryan Associates
    Architect of Record: Perkins&Will
    Civil Engineer: Walter P. Moore, Ulrich Engineers
    Structural Engineer: Haynes Whaley Associates
    MEP Engineer: CCRD Partners
    Lighting Designer: Arup Lighting
    Acoustical Designer: JEAcoustics
  • Awards
    • 2012: SCUP/AIA-CAE Honor Award, Excellence in Architecture for a New Building
    • 2012: AIA Houston Design Award, for Brockman Hall for Physics, Rice University
  • Photography
    Paul Hester

About

The architecturally rich Rice University campus is balanced against a backdrop of stately quadrangles and heavily wooded landscape. The desire to create opportunities for gathering outside of the formalities of the classroom, particularly in the landscape, was the primary driver for the project. The building program in the sciences lent itself particularly well to developing quiet spaces for collaboration.

Brockman Hall for Physics brings together the departments of physics and astronomy and physicists from the electrical and computer engineering departments for the first time. To foster cross-disciplinary discussions outside of the classrooms, lecture halls and labs of the building interior, the building is raised a full story above the ground on great concrete pilotis. This provided an ideal area to forge an outdoor meeting place that was closely integrated with the building. The courtyard is sheltered from the sun by the building overhead, and the courtyard features a reflecting pool, a raised ipe terrace, and an enhanced plaza with movable furniture.

Brockman Hall for Physics in the Lab

Brockman Hall for Physics at Rice University

Brockman Hall for Physics at Rice University

  • LAND
  • CARBON, ENERGY + AIR

0SF

of open space was offered to the campus by raising the building off the ground

0degrees

temperature decrease offered by the tree canopy and the fountain

LAND

0SF

of open space was offered to the campus by raising the building off the ground

CARBON, ENERGY + AIR

0degrees

temperature decrease offered by the tree canopy and the fountain