Playa Vista – The Collective

  • Location
    Los Angeles, CA
  • Completion Date
    2016
  • Size
    6.3 acres
  • Team
    Architect: Shimoda Design Group
    Civil Engineer: Psomas
    Irrigation Designer: Sweeney & Associates
    Tishman Speyer
  • Photography
    Marion Brenner

About

The Collective is a two-parcel site with five commercial buildings that stretch across its expanse. The site design is heavily bermed and draws inspiration from California coastal bluffs and foothills. The planting uses soft, lacy textures in silver and lush greens with highlights of purple and blue perennials. Mesquite trees along the main path evoke a canyon character. Courtyards contain a private interior zone within the promenade, protected by larger shade trees, to encourage outdoor collaboration.

The materiality of the ground plane is expressed through pattern and texture, including rough stone edges that delineate the planting zone. The streetscape acts as a protective edge to the pavilions, with a palette of tipu trees and tall grasses, shrubs, and perennials. A tonal palette of native California species is paired with rough edged stone flooring and paving to evoke the nearby canyons and coastal bluffs within the five-building ensemble. Shaded walkways and layered plantings create color, shadow, and fragrance along the visitor path, encouraging collaboration outdoors.

The Collective at Playa Vista in the Lab

Playa Vista – The Collective

Playa Vista – The Collective

  • LAND
  • PLANTING
  • WATER
  • CARBON, ENERGY + AIR

$0

savings from conserving and amending existing soils on site

0

new trees planted on site

0

number of times per week that irrigation is required

0lbs

of annual carbon sequestration from site trees

LAND

$0

savings from conserving and amending existing soils on site

PLANTING

0

new trees planted on site

WATER

0

number of times per week that irrigation is required

CARBON, ENERGY + AIR

0lbs

of annual carbon sequestration from site trees