Burbank Studios Fairway Building

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Burbank Studios Fairway Building

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Burbank Studios Fairway Building

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Burbank Studios Fairway Building

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Burbank Studios Fairway Building

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Burbank Studios Fairway Building

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Burbank Studios Fairway Building

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Burbank Studios Fairway Building

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Burbank Studios Fairway Building

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Burbank Studios Fairway Building

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Burbank Studios Fairway Building

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Burbank Studios Fairway Building

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Burbank Studios Fairway Building

Sustainability StatisticsSustainability Statistics Close DetailsMore Details

Burbank Studios Fairway Building

Sustainability Statistics

Land

  • The project re-invents an existing industrial film production site’s loading dock into a lush garden experience for a creative outdoor office environment.
  • A series of erosion control strategies were implemented, including geotextiles to stabilize the soils, plants for root stability and retaining walls to divert the water.
  • A pre-design site assessment was conducted allowing for healthy soils to be preserved and other soils to be amended.

Planting

  • 100% local and regional plant materials were used.
  • One tree was transplanted onto the site.
  • 47 trees were planted.
  • By planting with consideration to reference communities, the appropriate vegetation for the site and surrounding areas was utilized.
  • Fertilizer and pesticide usage was minimized.
  • Mycorrhizal fungi was implemented in the soil mix to provide increased water and nutrient absorption for the planting. In turn, the planting provides the fungi with necessary carbohydrates.
  • Plants are allowed to go from seed to flower life.
  • Annual planting was avoided.
  • Low water usage planting was used on-site.

Water

  • Plants and gravel were used to clean the soils and filter water. A four-foot by 500-foot band of native grasses was planted by the parking lot, allowing for stormwater to naturally filter before percolating to the aquifer below or drainage.
  • A 65% increase in permeable surfaces was achieved.

Carbon, Energy + Air

  • The project uses planting to minimize building energy use through shading. 300 linear feet of vines, 10 inches on center, create a vertical screen on the west side of the garden. This reduces the outdoor temperature in the garden space as well.
  • The project uses regional materials.
  • The trees sequester 9,600 pounds of carbon annually.**
  • The planting strategy reduces the temperature in urban areas.
  • During construction, pollutants were controlled and retained.

Waste

  • The design sought to reduce the amount of waste produced by supporting sustainable material manufacturing, salvaging material used on-site, reusing material and recycling end of project waste.  
  • All concrete was recycled. Existing concrete was restored and repurposed.  

Social

  • The project provides optimal site accessibility, safety, and wayfinding.
  • The project supports alternative modes of transportation. Battery powered golf carts transport people around the campus, in true “production set” style. Electrical lines have been installed for the future installation of vehicle power stations.
  • The transformation of this loading dock into a garden retreat has created a restful space for employees seeking respite. An amenity for the entire campus, this is a great place for collaboration, lunching, and having meetings.

** 120 pounds of CO2 per tree annually (This number is based on an average from the National Tree Benefits Calculator) One car produces an average of 8,320 pounds of CO2 per year. (The Code of Federal Regulations - 40 CFR 600.113)

Burbank Studios Fairway Building

Burbank Studios is a legacy Hollywood broadcasting center and home of the former NBC Studios. Master planned by Gehry Partners, Worthe Real Estate Group redeveloped the 1920’s and 50’s era studios into a 35-acre state-of-the-art film and TV broadcast facility. 

Largely an industrial film production center, OJB has re-imagined the face of The Fairway Building, the largest and most central studio building on-site, to include a 630-foot by 40-foot linear courtyard and   garden workspace.

The complete east face of The Fairway Building, formerly a loading dock, has been broken into eight programmed terraces which house games, seating and dining areas, micro-lawns, and collaborative seating spaces. The historic awnings which sit atop the plinth loading dock, have been selectively peeled pack to reveal the existing canopy frame structure. Trees sit on structure and at grade to lead guests and tenants into the space, while a vertical vine cable system supports greenscreens to offer a semi-transparent enclosure within the courtyard. A series of five water features stretching the length of the site provides visual interest and cools the space, while vibrant ornamental planting counters and complements the industrial architecture and creates a welcome respite from the harder surroundings. 

The courtyards serve as a breakout and collaboration space for the three tenants within the building and act as a social and visual hub. The Fairway Building set the bar for the inaugural phase of Burbank Studios’ redevelopment.

Location: Burbank, CA

Team: ARC, Candela, Sweeney & Associates, Fountain Source, Sukow Engineering