Sustainability Statistics

The Crossings

Located on 210 acres of fragile land in the Texas Hill Country, The Crossings is a destination spa and wellness center overlooking beautiful Lake Travis. With 70 guest rooms distributed in eight lodges, The Crossings campus features a carriage house, welcome center, sanctuary, dining hall, wellness center among numerous landscape amenities.

Incorporating green design elements was a high client priority. The landscape architect limited pervious paving across the site to maximize the amount of rainfall that percolates through to the Edwards Aquifer. Both rainwater and effluent are harvested on-site to feed the irrigation system and most materials on the site are locally sourced. With the exception of the two highly manicured areas near the visitor center, the site is planted extensively with native or drought tolerant material.

PROJECT INFORMATION
Location: Austin, TX
Team: Hatch Partnership Architects
Awards: ASLA Texas Chapter Merit Award
Photography Credit: Matt Mckinney

The Crossings

Close DetailsMore Details

The Crossings

Close DetailsMore Details

The Crossings

Close DetailsMore Details

The Crossings

Close DetailsMore Details

The Crossings

Close DetailsMore Details

The Crossings

Close DetailsMore Details

The Crossings

Close DetailsMore Details

The Crossings

Close DetailsMore Details

The Crossings

Close DetailsMore Details

The Crossings

Close DetailsMore Details

The Crossings

Close DetailsMore Details

The Crossings

Close DetailsMore Details

The Crossings

Close DetailsMore Details

The Crossings

The Crossings

Located on 210 acres of fragile land in the Texas Hill Country, The Crossings is a destination spa and wellness center overlooking beautiful Lake Travis. With 70 guest rooms distributed in eight lodges, The Crossings campus features a carriage house, welcome center, sanctuary, dining hall, wellness center among numerous landscape amenities.

Incorporating green design elements was a high client priority. The landscape architect limited pervious paving across the site to maximize the amount of rainfall that percolates through to the Edwards Aquifer. Both rainwater and effluent are harvested on-site to feed the irrigation system and most materials on the site are locally sourced. With the exception of the two highly manicured areas near the visitor center, the site is planted extensively with native or drought tolerant material.

PROJECT INFORMATION
Location: Austin, TX
Team: Hatch Partnership Architects
Awards: ASLA Texas Chapter Merit Award
Photography Credit: Matt Mckinney